Blog

3. La panadera

Mercat de Nadal de Valladolid

La panadera és un altre dels oficis que no poden faltar al pessebre. La meva familia té un forn de pa de llenya, dels de tota la vida. El pa dels Hostalets és dels més bons que conec!

http://www.flequersartesans.com/ca/productes/forn_de_pa_bataller/143/92/107/0

Fer la pasta, funyir-la, fer foc amb fusta clara, vigilar el forn, posar l’anís i el sucre a les coques acabades de sortir. La massa mare. Torrar el pa més sec per després molir-lo i tenir pa per arrebossar. Les bosses de farina. Totes aquestes coses i moltes més encara perduren a la fleca del poble. Un ofici antic que es conserva com el primer dia i ja en van tres generacions.

Flequer ( segons definició de l’institut d’estudis catalans ) Etim.: segons Montoliu (BDC, iv, 21), d’un derivat del llatí *flaccare ‘amollir, ablanir’, que s’explicaria semànticament pel fet d’estovar o ablanir el flequer la pasta per a fer el pa. De flaquer pronunciat fləké amb e neutra (cat. or. i bal.), s’hauria format per regressió el mot fleca (BDC, iv, 22).

Deia Graham Green: “La millor olor, la del pa. El millor sabor, el de la sal. El millor amor, el dels nens”

Cuidem-nos molt tots.

Benvinguts, passeu passeu, que de les lletres en farem caliu.

Deixa un comentari si et ve de gust

A %d bloguers els agrada això: