Nadal 2020

16.El caganer

Barcelona

Què es pot dir del caganer? Doncs el que jo en puc dir és que el de casa és d’allò més tradicional. Bé, li falta la pipa potser, però aquest caganer és jovenet i encara no s’ha donat al vici. Espavilat i simpàtic, sap amagar-se molt bé.

La wikipedia, que ens acompanya en la majoria dels posts, ens explica coses ben interessants. Fixeu-vos:

” Tradicionalment al petit de la família o al nounat li deien familiarment el caganer, perquè això és bàsicament el que fan els nadons “mam, pis i non”. És de suposar que, als volts de Nadal, a les cases es muntava el pessebre i els visitants de la casa afirmaven amb sorna a l’arribar: “Ja heu posat el caganer?”, referint-se al pessebre amb el nounat, el Nen Jesús, i que a partir d’aquí a algun fabricant de figuretes de pessebre amb enginy se li acudiria fabricar el primer caganer real per a fer mofa d’algun personatge del poble i així es popularitzaria.

Encara que no es conegui amb exactitud quina és la raó de col·locar una figura cagant, es creu que el caganer, amb les seves femtes fertilitza la terra, pel que se’l considera un símbol de prosperitat i bona sort per a l’any vinent.”

Cuidem-nos molt tots.

Diu la Nadala d’ Albert Pla, Estopa, Quimi Portet, Gerard Quintana, Estopa, Joan Miquel Oliver i Manel

No us en oblideu mai més
en un pessebre hi ha d’haver
en un pessebre hi ha d’haver-hi
hi ha d’haver-hi un caganer.

Benvinguts, passeu passeu, que de les lletres en farem caliu.

Deixa un comentari si et ve de gust

A %d bloguers els agrada això: