Blog

Va de truites

En primer lloc cal posar una paella al foc amb un raig d’oli i deixar que s’escalfi. Tot seguit, es trenca un ou escantonant-lo al marbre de l’encimera i es volca el contingut en un plat fondo. Es fa el mateix amb un segon ou. Amb una forquilla es remenen els dos ous ben fort fins que s’aconsegueix un líquid viscos i homogeni. S’hi tira un polsim de sal i es volca el contingut a la paella que ja estarà calenta. S’espera a que la base de l’ou s’hagi cuit una mica i amb l’ajuda d’una segona forquilla es va donant forma als ous batuts fins a obtenir una massa allargada. Quan adquireixi un color groc-torrat ja es pot enretirar i servir.

FORMAL

Amb la present ens dirigim a vostè per informar-lo que ja s’han publicat les instruccions oficials per a la correcta execució d’una truita francesa.

Per a la seva comoditat, li exposem les instruccions en aquest document.

En primer lloc, és imprescindible disposar dels següents estris: un plat fondo, dues forquilles, una paella de 20 cm de diàmetre i un plat per servir.

En segon lloc, cal disposar dels següents ingredients: dos ous, 20 mil·lilitres d’oli de Girasol i sal.

Seguidament , es detallen les passes a seguir que són obligatòries:

  • Posar 20 mil·lilitres d’oli a la paella, a foc alt.
  • A part, trencar els ous i bolcar-ne el contingut en el plat fondo
  • Batre els ous amb una forquilla
  • Quan ja estiguin ben batuts, tirar-hi un polsim de sal
  • Posar el contingut del plat a la paella
  • Amb ajuda de les dues forquilles es reparteix l’ou de manera homogènia per tota la paella i quan la base està cuita es donen voltes fins a donar-li una forma allargada.
  • Quan ha adquirit un color groguenc es passa la truita a un plat i ja es podrà servir.

Finalment, ens acomiadem de vostè desitjant-li que pugui disfrutar d’ una experiència del tot satisfactòria i restem a la seva disposició per a qualsevol consulta que ens vulgui fer arribar.

COL·LOQUIAL

Casu’m l’olla, abans de trencar els ous has de posar la paella al foc. No fotis tu. Sense oli no irem enlloc, val més que n’hi posis una mica. I ara vigila al trencar els ous, no em fumis aquí un escampament de closques. Trenca’ls d’un en un i a poc a poc. Ho tires al plat fondo i remena. Amb una forquilla o amb la batedora, com vulguis. Però amb ganes eh. Que quedi ben batut, que faci bombolles. I no et descuidis de posar-hi una mica de sal, que no quedi sosa.

Eh que ja tens la paella al foc? Doncs mira si fumeja una mica. Si és així ja hi pots tirar els ous. Vigila que si es cremen de seguida és que està massa calent i hauràs de baixar la potència. Amb les dues forquilles ves donant forma a la truita. Que quedi llarga i ben maca, eh. I abans que es quedi torrada ja la pots treure. La tires al plat i de dret a l’estomac. Que aprofiti noi!

POÈTIC

El sol entra tímidament per la finestra de la cuina i aporta una llum càlida sobre marbre on hi reposen un parell d’ous amb la closca blanca com la neu. Al costat dels ous hi ha un vol de ceràmica envellida i un setrill d’oli amb la punta una mica escantonada. L’avi Jaume estaria content de veure com encara els seus estris culinaris es fan servir a la masia. A l’armari de sobre la pica de pedra hi ha el saler, que encara conserva la tapa de fusta que li vam fer entre tots després que es trenqués la original de fang. Els coberts els trobem al calaix de la taula.

La llar de foc està a punt per acollir la truita que volem fer. Amb les brases que hi queden en tindrem prou. Col·loquem un parell de troncs que puguin aguantar la paella. Farem servir la d’aram que està penjada de la paret del costat del foc.

Trenquem els ous i deixem que els rovells taronges com el foc llisquin junt amb les clares cap al vol. Son com els ulls de sol, omplint el vol de claror. El clinc clinc de la forquilla topant amb els cantons de bol donen musicalitat a la batuda dels ous. El ritme és alegre i de seguida obtenim el líquid desitjat.

La paella d’aram ja fa estona que és sobre les brases. Hi hem posat un rajolí d’oli i ja està a punt per rebre els ous batuts. Quan els ous cauen sobre la paella, aquesta respon amb uns sorolls secs i repetits com la llenya quan espetarrega i de seguida els ous comencen a ballar i a transformar-se. Amb l’ajuda de dues forquilles aconseguim donar-li una forma allargada i plegada.

Després d’uns instants, la flaira dolça que surt de la llar de foc ens indica que el plat està acabat.

Benvinguts, passeu passeu, que de les lletres en farem caliu.

Deixa un comentari si et ve de gust

A %d bloguers els agrada això: