81. Fideuà

Avui l’entrada va de fideus, així que explicaré la meva recepta de fideuà. Vagi per davant que no sé explicar receptes.
No puc posar quantitats perquè sempre vaig a ull, així que us explicaré els ingredients que hi poso i en quin ordre vaig fent les coses. Anant bé, també m’oblidaré d’algun ingredient, però aqui radica la màgia de la cuina. Que cadascú s’ho faci seu i a la seva manera. Comencem:
Els ingredients:
Per a un sofregit: ceba, all tendre, tomàquet, pebrot, nyora, picada de galeta i algun fruit sec i un rajolinet de vi blanc.
Per la resta : Sèpia fresca, gambes fresques, fumet de peix i fideus del número dos.
L’elaboració:
Començo trocejant la sèpia i la fregeixo una mica a la caçola, Quan està l’enretiro i faig el mateix amb les gambes. Ho retiro i ho guardo tot per més tard.
Aprofitant l’oli i l’aroma que ha deixat el peix a la caçola és el moment de posar-hi els fideus. A foc baix i que es vagin rossejant poc a poc. Quan gairebé estan d’un color marró clar i ja es noten cruixents, els trec del foc i els poso en una safata de fang. Mentre descansin aniran agafant més color.
Amb la mateixa caçola començo sofregint la ceba. Poc a poc perquè quedi rossa i caramelitzada. Després hi afegeixo la resta d’ingredients per acabar el sofregit.
Quan està fet, tal i com a mi m’agrada, d’un color fosquet i pujat, hi volco la sèpia. Un minut més tard hi poso els fideus i els remeno una mica. Deixo que s’adaptin bé tots aquests ingredients , sense pressa. Mentrestant , en una olla a part, poso el fumet de peix a escalfar.
Arriba el moment de posar el fumet als fideus. Amb el cullerot hi vaig volcant el fumet poc a poc. Una cullerada; espero que quedi absorvida i després hi volco la segona i així vaig fent fins que els fideus queden cuits i amb el fumet ben sucat.
No sé dir quanta estona necessiten coure, tot ho faig a ull. Quan crec que ja està , enretiro la caçola del foc i la cobreixo amb un drap ben net i bonic i ho deixo reposar una estona.
Passats uns minuts, els fideus s’han posat de punta enlaire 🙂 És el moment de posar-hi les gambes per decorar i cap a taula.
Bon profit!
81 dies. Desescalant. Tips i atipats.
Deia Thomas Keller: ” Una recepta no té ànima. És el cuiner qui ha de donar-li ànima a la recepta”
2 comentaris
Manuel Esteban Pagès
I l’habitació ha d’estar angelada. Quina pinta més bona!
carmesalgueda
Dono fe de que es boníssima aquesta fideuá ,es la millor que he menjat 🥰🥰🥰🥰🥰🥰